facebook twitter Ned |
logo

 

Winkeladressen


 
 

BMW 5-serie F10 met Harman Kardon

Vaak krijgen we de vraag of onze audio upgrades voor BMW net zo goed klinken als de Harman Kardon systemen van BMW zelf. Nu zijn we bij HifiMotive helemaal niet zo onder de indruk van de HK systemen van BMW, toch is het soms lastig uitleggen waarom onze DSP audio upgrades zo goed klinken. Daarom geven we hier een indruk van een audio upgrade in een BMW 5-serie F10 welke af fabriek reeds voorzien was van het Harman Kardon systeem.

Hierbij werden de originele luidsprekers vervangen en werd er een compacte DSP versterker geplaatst met maatwerk programmering specifiek voor de F10. 

BMW 5-serie F10 


De luidsprekers

Basis voor deze audio upgrade is het Gladen ONE 201 BMW luidspreker systeem, een complete en pasklare set specifiek voor de huidige generatie BMW's. De set bestaat uit twee 25 mm zijde-dome tweeters, twee 10 cm midrange speakers en twee grote 20 cm basluidsprekers voor onder de stoelen. 

De versterker

De krachtcentrale in dit systeem is een extreem compacte Mosconi versterker van 400 watt RMS met geïntegreerde DSP. Dankzij nieuwe techniek is deze versterker zéér energie-zuinig en daardoor ook bijzonder compact. In de BMW F10 wordt hij direct achter de Harman Kardon versterker geplaatst, op de foto hieronder is de versterker nog niet op zijn definitieve locatie gemonteerd. 

DSP Audio 

Het grote voordeel van deze vierkanaals Mosconi versterker is de ingebouwde Digitale Sound Processor (DSP). Deze Sound Processor is volledig vrij instelbaar en maakt het mogelijk om het audio systeem perfect aan te passen aan de akoestische omstandigheden in de auto. Vergelijk dit met een maatwerk pak versus confectie. Alleen met maatwerk krijg je gegarandeerd de perfecte pasvorm en zo is het met een audio upgrade net zo. 

Om de DSP optimaal te kunnen instellen gebruikt onze Ingenieur een hoogwaardig meetsysteem, gekoppeld aan een laptop met daarop zowel de meetsoftware als de software waarmee de instellingen van de DSP kunnen worden aangepast. 

Nadat de basis configuratie van de DSP correct is ingesteld wordt de akoestische output van elke luidspreker gemeten op de bestuurderspositie. Waar nodig worden in de DSP aanpassingen gemaakt zodat elke luidspreker binnen zijn bandbreedte de verschillende frequenties op het juiste volume weergeeft. 

Vervolgens wordt middels actieve filters de banbreedte van de verschillende kanalen zo aangepast dat het geluid uit de woofers perfect aansluit op de midden en hoge tonen. Als laatste gebruiken we digitale looptijdcorrectie om de luisteraar 'midden in het geluid' te plaatsen. Hierdoor ontstaat een geluidsbeeld dat zich uitstrekt over de volledige breedte van het dashboard. De instrumenten en vocalen krijgen dus de juiste plaatsing zoals deze ook tijdens de opname opgesteld stonden. 

Het resultaat

Het verschil in geluidsweergave voor en na de upgrade is aanzienlijk. De kwaliteit van het geluid is aanzienlijk beter en de plaatsing van de instrumenten veel natuurlijker. Lage tonen klinken voller en zijn minder rommelig als voorheen. Al met al is de weergave een stuk natuurgetrouwer.
Verder is de dynamiek en de belastbaarheid toegenomen. Als we het volume opdraaien blijft het geluid goed, ook op zéér hoog volume. 

[update 22-5-2014]

De betreffende klant stuurde ons nog een uitgebreide e-mail waarvan we een deel mochten gebruiken voor deze pagina. Een letterlijk citaat uit deze e-mail:  

"Het geluid is significant verbeterd. Zeer strak geluid, zelfs bij sommige CD’s lijkt het wel of je gewoon thuis naar je installatie luistert. Echt een ongelooflijke verbetering."

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het upgraden van de audio in uw BMW op deze pagina. Heeft u vragen dan kunt u uiteraard ook contact met ons opnemen. 

Links

Gladen Boxmore - Audio voor uw BMW
Audio Upgrades in diverse BMW's

Complete BMW Audio pakketten

Montage

Montage door Le Car Automotive

 

Producten

LuidsprekersSubwoofersVersterkersVoertuigspecifiekDempingDiversenComfort
© copyright 2022 HifiMotive all rights reserved      •      Powered and designed by 3Media B.V.